Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (May 2024)

РЕКОМЕНДАЦІЇ НАЧАЛЬНИКУ ОРГАНУ ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ЗАХОДІВ З ПИТАНЬ ПІДТРИМАННЯ ПАРКУ ОЗБРОЄННЯ І ТЕХНІКИ НА ЗАДАНОМУ РІВНІ БОЙОВОЇ ГОТОВНОСТІ

  • Сергій ГОЛОВНЯ,
  • Віталій КІРЕТОВ,
  • Олег ЧИЖ

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v94i1.1579
Journal volume & issue
Vol. 94, no. 1

Abstract

Read online

У статті проведено аналіз керівних документів щодо підтримання рівня технічної готовності органу охорони державного кордону. Встановлено зв’язок між поняттями: технічна готовність, бойова готовність та боєздатність озброєння і техніки органу охорони державного кордону. Досліджено складові, що формують технічну готовність озброєння і техніки органів охорони державного кордону, а також показники, що дозволяють її вимірювати. Визначено взаємозв’язки між організаційними заходами з питань комплектування, техобслуговування, відновлення, технічної підготовки і рівнем технічної готовності парку озброєння і техніки. Встановлено принципи та пріоритети комплектування озброєння і техніки, які не знижують рівень готовності органу охорони державного кордону. Надано рекомендації начальникам органі охорони державного кордону щодо принципів та заходів, спрямованих на підтримання парку озброєння і техніки на заданому рівні готовності; щодо принципів формування штатів водіїв, спеціалістів та техніки як бойових підрозділів, так і підрозділів забезпечення. Рекомендації спрямовано на максимальне фокусування начальника органу охорони державного кордону з питань, що формують технічно готовий парк озброєння і техніки. Під час розгляду рекомендацій здійснено розмежування між озброєнням і технікою бойових і стройових груп експлуатації, які призначені для забезпечення дій в умовах загострення обстановки, та озброєнням і технікою транспортних, навчальних груп експлуатації, що забезпечують діяльність військової частини в мирний час. Визначено аспекти, що є ключовими під час організації діяльності начальниками органів охорони державного кордону на період організації оперативно-службової діяльності. Запропоновано заходи, які дозволять начальнику органу охорони державного кордону своєчасно діагностувати рівень готовності парку озброєння і техніки та впливати на відповідність його нормативним вимогам.

Keywords