Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Oct 2023)

ОБҐРУНТУВАННЯ ПОКАЗНИКІВ І КРИТЕРІЮ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ СИЛ (ВІЙСЬК) ВІЙСЬКОВО- МОРСЬКИХ СИЛ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ ЗАХИСТУ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДЕРЖАВИ НА МОРІ

  • Євгеній ВДОВИЦЬКИЙ

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v91i2.1406
Journal volume & issue
Vol. 91, no. 2

Abstract

Read online

В умовах повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України захист економічної діяльності держави на морі залишається надзвичайно актуальним завданням. Після втрати противником панування в північно-західній частині Чорного моря внаслідок успішних дій Військово-Морських Сил Збройних Сил України та часткового відновлення судноплавства для експорту агропродукції виконання ним завдання щодо перешкоджання ведення Україною економічної діяльності на морі здійснюється у формі гібридних дій. Це обумовлює необхідність застосування сил (військ) Військово-Морських Сил для виконання завдань захисту економічної діяльності держави на морі та, відповідно, оцінювання ефективності виконання таких завдань як в умовах воєнного стану, так і в умовах гібридних дій. Метою статті є обґрунтування показників і критерію оцінювання ефективності застосування сил (військ) Військово-Морських Сил під час виконання завдань захисту економічної діяльності держави на морі. За результатами дослідження головним показником ефективності запропоновано обрати ступінь захищеності економічної діяльності держави на морі застосуванням сил (військ) Військово-Морських Сил, а критерієм ефективності – максимальний рівень значення головного показника, який досягається обраним варіантом складу та порядком застосування сил (військ) Військово-Морських Сил відповідно до прийнятих обмежень. З урахуванням нанесення противником не лише прямих, а й опосередкованих збитків економічній діяльності держави на морі систему показників запропоновано доповнити таким частковим показником, як ступінь зниження перевізної здатності суден на шляхах їхнього руху в морській операційній зоні. Обрані показники та критерій оцінювання ефективності дозволяють здійснювати адекватне оцінювання ефективності виконання силами (військами) Військово-Морських Сил завдань захисту економічної діяльності держави на морі в наявних умовах різними способами та обрання раціональних (найкращих) з них.

Keywords