Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Oct 2023)

СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ПОКАЗНИКІВ І КРИТЕРІЇВ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРОТИДІЇ ТЕРОРИЗМУ СУБ’ЄКТАМИ ІНТЕГРОВАНОГО УПРАВЛІННЯ КОРДОНАМИ У ПУНКТАХ ПРОПУСКУ ЧЕРЕЗ ДЕРЖАВНИЙ КОРДОН

  • Дмитро ПОЛІЩУК,
  • Олександр МАРЧЕНКО

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v91i2.1422
Journal volume & issue
Vol. 91, no. 2

Abstract

Read online

У статті на основі аналізу досвіду України та інших держав з протидії тероризму та аналізу керівних документів, які регламентують цю діяльність, виокремлено п’ять основних процесів боротьби з тероризмом, зокрема: запобігання тероризму; виявлення ознак терористичної діяльності на ранніх стадіях її прояву для недопущення вчинення терористичних актів; безпосередня боротьба з тероризмом / протидія терористичним актам; усунення та мінімізація наслідків терористичних актів; сталий розвиток системи боротьби з тероризмом. Для кожного процесу деталізовано відповідний комплекс заходів (завдань). За результатами вивчення заходів (завдань), спрямованих на реалізацію основних процесів боротьби з тероризмом, здійснено систематизацію показників оцінювання ефективності протидії тероризму суб’єктами інтегрованого управління кордонами в пунктах пропуску через державний кордон України. Крім того, проаналізовано можливість використання суб’єктами інтегрованого управління кордонами показників оцінювання ефективності виконання завдань (заходів) у кожному із процесів боротьби з тероризмом. Критерії оцінювання ефективності протидії тероризму запропоновано сформувати на основі сукупності показників за кожним із процесів боротьби з тероризмом. Новизна запропонованої систематизації показників і критеріїв полягає в одержані інструментального засобу для оцінювання ефективності протидії тероризму суб’єктами інтегрованого управління кордонами в пунктах пропуску через державний кордон України. У продовженні дослідження за доцільне вважається розроблення моделі організації взаємодії суб’єктів інтегрованого управління кордонами на різних етапах ескалації тероризму в міжнародних пунктах пропуску через державний кордон України.

Keywords