Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (May 2024)

АНАЛІЗ ЧИННИКІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПРИКОРДОННОГО ЗАГОНУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

  • Віктор ЗАЛОЖ,
  • Максим КОВАЛЬЧУК

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v94i1.1552
Journal volume & issue
Vol. 94, no. 1

Abstract

Read online

У статті сформовано сукупність чинників, що впливають на ефективність функціонування системи управління прикордонного загону в умовах воєнного стану, проведено їх аналіз і ранжування. За результатами аналізу та узагальнення досвіду участі підрозділів прикордонного загону у виконанні завдань, що пов’язані з відбиттям збройного вторгнення, визначено перелік завдань, що покладені на систему управління загону, для забезпечення ефективного управління силами і засобами під час ведення операцій (бойових дій). В умовах, що досліджуються, під впливом багатьох чинників система управління прикордонного загону функціонує “неідеально”, тобто її ефективність залежить від ступеня відповідності умовам обстановки, здатності до функціювання із заданою ефективністю з урахуванням впливу зазначених чинників, що потребує оцінювання спроможності системи управління до функціонування в умовах воєнного стану. Виконання цього завдання вимагає виявлення сукупності чинників та оцінювання ваги їх впливу. Чинники, які здійснюють вплив на функціонування системи управління у статті поділені на два великих класи – зовнішні (визначають вплив зовнішнього середовища на процес функціонування системи управління) та внутрішні (визначаються особливостями організації і функціонування самої системи управління). Вони можуть бути корисними (сприяти успішному веденню операції (бойових дій) або шкідливими (протидіяти успіху). Чинники, які впливають на функціонування системи управління прикордонного загону, узагальнено, доповнено і конкретизовано відносно сучасних поглядів на управління та змісту виконання завдань у складі Сил оборони. Для оцінювання величини впливу зазначених чинників на функціонування системи управління загону було проведено експертне оцінювання. Результати ранжирування зовнішніх і внутрішніх чинників, що впливають на ефективність функціонування системи управління, є інформаційною основою для розроблення науково-методичного забезпечення оцінювання її спроможності до функціонування в умовах воєнного стану. За результатами проведеної роботи запропоновано також методичний підхід до оцінювання спроможності системи управління прикордонного загону до функціонування в умовах воєнного стану.

Keywords