Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Sep 2024)

ОБҐРУНТУВАННЯ ТЕХНІЧНИХ УМОВ ДЛЯ ПРОЄКТУВАННЯ ОКОПУ НА ВІДДІЛЕННЯ ІЗ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ І МЕТАЛЕВИХ КОНСТРУКЦІЙ ПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА

  • Олег ХАРУН,
  • Федір ДЕМІДЧИК,
  • Орест МИХАЙЛИШИН,
  • Валентин БОМБЕРГЕР,
  • Віталій КІРЕТОВ

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v95i2.1603
Journal volume & issue
Vol. 95, no. 2

Abstract

Read online

У статті на основі аналізу дій прикордонних підрозділів під час проведення антитерористичної операції, операції Об`єднаних сил та активної фази російсько-української війни 2022–2023 років, керівних документів ДПСУ та ЗСУ з фортифікаційного обладнання, стандартів і настанов НАТО щодо підвищення живучості та безпеки військ здійснено аналіз особливостей фортифікаційного обладнання опорних пунктів прикордонних підрозділів. Фортифікаційне обладнання є однією з найбільш складних і важливих завдань інженерної підтримки, воно проводиться в будь-яких умовах обстановки, безперервно, з максимальним використанням захисних і маскувальних властивостей місцевості, місцевих матеріалів, інженерної техніки, зарядів вибухових речовин, результатом стає значне підвищення ефективності застосування вогневих засобів і захисту військ. Спираючись на отриманні результати дослідження, розроблено основні технічні умови щодо обладнання окопу на відділення прикордонного підрозділу з залізобетонних та металевих конструкцій промислового виробництва. Положення, викладені у цьому дослідженні, необхідні для розробки робочих проєктів опорних пунктів прикордонних підрозділів із залізобетонних і металевих конструкцій промислового виробництва. Їх необхідно застосовувати творчо, з урахуванням тактичної та оперативної обстановки, фізико-географічних та погодно-кліматичних умов. Російсько-українська війна, що триває, вимагає постійного удосконалення засобів та способів підвищення живучості та безпеки підрозділів з урахуванням подальшого розвитку тактики збройної боротьби.

Keywords