Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Mar 2024)

ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТОДІВ ПОДОЛАННЯ МІННО-ВИБУХОВИХ ЗАГОРОДЖЕНЬ БОЙОВИМИ ПІДРОЗДІЛАМИ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ЗА ОБМЕЖЕНИХ РЕСУРСІВ

  • Олег ХАРУН

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v93i4.1474
Journal volume & issue
Vol. 93, no. 4

Abstract

Read online

У статті проаналізовано важливість і першочерговість усебічного виконання системи бойових функцій, тобто оперативної системи ведення бойових дій. Важливою складовою цієї системи є інженерне забезпечення, про що переконливо свідчать бойові дії в Україні з російським агресором, а на цьому етапі особливого значення набуло завдання пророблення проходів у мінно-вибухових загородженнях. Війна, що триває, вимагає постійного вдосконалення засобів та способів виконання завдань інженерного забезпечення загалом та пророблення проходів у мінно-вибухових загородженнях зокрема з обов’язковим урахуванням подальшого розвитку тактики збройної боротьби. Доведено, що мінно-вибухові загородження є складною перешкодою для дій підрозділів у тактичному плані, а оскільки щільність загороджень у цій війні є найвищою з усіх воєнв і сторії, різноманітність застосовуваних інженерних боєприпасів не має прецедентів в історії війн ХХ–ХХІ століть, а їх подолання стає надзвичайно важким у психологічному плані. Обов’язком командирів усіх рівнів є своєчасне добування інформації щодо місцезнаходження мінно-вибухових загороджень противника та отримання і використання інформації про мінно-вибухові загородження, які встановлені своїми військами. Збирання зазначеної інформації має проводитись постійно з усіх доступних джерел. Розвідувальні та спостережувальні дії, вивчення карт, оцінка місцевості, вивчення формулярів мінних полів та інші джерела дають змогу командиру визначити заміновані райони та їх можливі межі. Безпосередня розвідка місцевості та пророблення проходів у межах району застосування мінно-вибухових загороджень є обов’язком інженерних підрозділів. Пророблення проходу в мінному полі може проводитися вручну, механізованим, вибуховим способами або їх комбінацією. Коли проходи пророблені, вони обов’язково позначаються та утримуються в установленому порядку з організацією комендантської служби. Для пророблення проходів необхідно створювати групи розмінування, у складі яких мають бути фахівці з інженерних підрозділів, а також обов’язково підрозділи для прикриття і забезпечення дій інженерних підрозділів чи фахівців. Командиром групи розмінування призначається командир інженерного підрозділу. Під час подолання районів дистанційного мінування підрозділи виходять з них самостійно, а долають із залученням груп розмінування. У ході колективної підготовки підрозділів особливу увагу має бути звернуто на подолання мінно-вибухових загороджень у складі підрозділу. Крім того, кожен підрозділ повинен мати мінімальний табельний комплект засобів інженерного озброєння для подолання мінно-вибухових загороджень.

Keywords