Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Feb 2020)

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО УДОСКОНАЛЕННЯ СТРУКТУРИ СИСТЕМИ ПРОПУСКУ ОСІБ І ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ У КОНТРОЛЬНИХ ПУНКТАХ В’ЇЗДУ - ВИЇЗДУ В МЕЖАХ РАЙОНІВ ВИНИКНЕННЯ ЛОКАЛЬНИХ ЗБРОЙНИХ КОНФЛІКТІВ

  • Аркадій Дзяворук,
  • Вадим Бойко

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v80i2.191
Journal volume & issue
Vol. 80, no. 2

Abstract

Read online

У статті наведені результати дослідження проблемних питань охорони лінії розмежування з тимчасово окупованою територією України в частині, що стосується організації пасажирського, транспортного та вантажного сполучення через лінію зіткнення у зоні проведення операції Об’єднаних сил, функціонування контрольних пунктів в’їзду-виїзду. Запропоновано концептуальну структуру системи пропуску осіб і транспортних засобів у контрольних пунктах в’їзду-виїзду в межах районів виникнення локальних збройних конфліктів. Проведено аналіз останніх досліджень і публікацій, в яких започатковано вирішення цієї проблеми та на які опираються автори. Висвітлено результати аналізу дій підрозділів ДПСУ в зоні проведення операції Об’єднаних сил та проблематичні питання забезпечення прикордонної безпеки. Викладено та розкрито зміст основних завдань Державної прикордонної служби України в зоні проведення операції Об’єднаних сил, а саме: Державна прикордонна служба України у межах своїх повноважень у взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями, правоохоронними і фіскальними органами здійснює оперативно-службову та бойову діяльність (ОСБД) у зоні проведення операції Об’єднаних сил під впливом багатьох факторів політичного, військового та суспільного характеру, що вимагає від неї постійного удосконалення прийомів і способів дій. Упроваджено актуальні підходи щодо системи пропуску осіб, транспортних засобів та вантажів через лінію зіткнення у зоні операції Об’єднаних сил. Розкрито основні елементи системи пропуску осіб, транспортних засобів та вантажів через лінію зіткнення у КПВВ у межах районів виникнення локальних збройних конфліктів.

Keywords