Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Jul 2023)

АНАЛІЗ ПРОБЛЕМНИХ ПИТАНЬ, ЩО ЗНИЖУЮТЬ ЕФЕКТИВНІСТЬ ВЗАЄМОДІЇ ПІДРОЗДІЛІВ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ З ВІЙСЬКОВИМИ ФОРМУВАННЯМИ ТА ПРАВООХОРОННИМИ ОРГАНАМИ СИЛ ОБОРОНИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ З ОБОРОНИ ДЕРЖАВИ, ТА МОЖЛИВІ ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

  • Віктор ЗАЛОЖ,
  • Павло СІМЧУК

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v90i1.1335
Journal volume & issue
Vol. 90, no. 1

Abstract

Read online

У статті проведено аналіз проблемних питань, що виникають під час участі прикордонних підрозділів у виконанні завдань, пов’язаних з обороною держави, у складі сил оборони та знижують ефективність взаємодії. За результатами аналізу історичного досвіду участі прикордонників у війнах та збройних конфліктах зроблено висновки, що відсутність усталених доктринальних положень щодо їх застосування у війнах та збройних конфліктах на практиці незмінно призводила до їх збільшення під час військових конфліктів порівняно з планованими в передвоєнний період; на період воєнних дій завдання прикордонникам, як правило, не було сформульовано і це призводило до того, що з початком воєнних дій завдання їм ставилися спонтанно, без урахування бойових можливостей і специфіки підготовки; на початковому етапі практично всіх війн і збройних конфліктів спостерігалась слабка взаємодія між армійським і прикордонним командуванням, у результаті чого прикордонні формування часто перебували у подвійному підпорядкуванні, що значно знижувало ефективність їхнього застосування. Історичний досвід застосування прикордонних підрозділів у війнах, збройних конфліктах вплинув на теорію і практику забезпечення безпеки державного кордону та розвиток прикордонного відомства. З урахуванням загроз у воєнній сфері було зроблено важливі висновки та проведено певні заходи з покращення бойової спроможності Державної прикордонної служби. На жаль, виявлені проблемні питання та прорахунки не було усунуто в повному обсязі. Цей висновок підтверджує сучасний досвід застосування прикордонних підрозділів під час проведення антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та досвід їхньої участі у відбитті повномасштабної збройної агресії росії на територію України. Зокрема, збройна агресія росії проти України викрила недоліки в реформуванні прикордонного відомства і прогалини у нормативно-правових актах у сфері оборони держави, що призводить до того, що сьогодні прикордонне відомство має коло невирішених проблем з питань забезпечення безпеки ДК і участі в обороні держави. У статті порушено зазначені проблемні питання та можливі шляхи їх вирішення. Зазначене дозволить: розподілити функції (завдання), повноваження та відповідальність між складовими сил оборони; виключити дублювання функцій (завдань), чітко розмежувати їхні сфери дій; підвищити обґрунтованість і оперативність прийняття рішень на застосування сил оборони; забезпечити чітке і безперервне управління силами оборони, організацію та підтримання між ними безперервної взаємодії.

Keywords