Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Jan 2024)

ВИБІР ТА ОБҐРУНТУВАННЯ КРИТЕРІЮ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ МІЖВІДОМЧОГО УГРУПОВАННЯ ВІЙСЬК (СИЛ) В ОПЕРАЦІЇ

  • Олексій ГЛУЗДАНЬ,
  • Віктор ЗАЛОЖ,
  • Андрій МАЛЬЦЕВ

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v92i3.1451
Journal volume & issue
Vol. 92, no. 3

Abstract

Read online

У статті запропоновано підхід до визначення узагальненого критерію оцінювання ефективності функціонування системи управління міжвідомчого угруповання військ (сил) в операції, що дозволяє враховувати вплив основних чинників підвищення бойових можливостей військ (сил) у процесі управління. Ускладнення характеру сучасних операцій вимагає підвищення вимог щодо системи управління міжвідомчого угруповання військ (сил) і зумовлює необхідність її вдосконалення та розвитку. Аналіз наукових праць та публікацій показує, що під час оцінювання ефективності функціонування системи управління використовують два підходи: багатокритеріальний та монокритеріальний. Зважаючи на зростання складності системи управління міжвідомчого угруповання військ (сил), оцінити систему з достатньою мірою повноти можна тільки за допомогою так званого векторного критерію ефективності – деякої сукупності критеріїв, кожен з яких є функцією від процесу управління, що відображає одну зі сторін якості функціонування системи. Так, проблема вибору єдиного критерію ефективності трансформувалася у завдання вибору системи критеріїв ефективності та її згортання до деякого узагальненого критерію в ході вирішення оптимізаційних завдань. Саме монокритеріальний підхід передбачає використання єдиного критерію ефективності, що дозволяє судити про ефективність системи загалом. Перевага монокритеріального підходу порівняно з багатокритеріальним полягає в тому, що він дозволяє ясно встановити фізичний зміст критерію ефективності, а також розглядати вимоги до систем управління в їх діалектичному взаємозв’язку. Отже, під час оцінки ефективності системи управління міжвідомчого угруповання військ (сил) у сучасних операціях є всі підстави для того, щоб віддати перевагу монокритеріальному підходу. Підхід до оцінки ефективності функціонування системи управління міжвідомчого угруповання військ (сил) з погляду інформаційних процесів та інформації може дозволити прийняти як узагальнений критерій внутрішньої ефективності коефіцієнт відповідності вихідної (командної) інформації, що є ступенем її відповідності реальній оперативній обстановці на момент її доведення до об’єктів управління.

Keywords