Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Oct 2023)

МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ЩОДО ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ І КРИТЕРІЇВ ВИЗНАЧЕННЯ СТАНУ ПРОТИДІЇ НЕЛЕГАЛЬНІЙ МІГРАЦІЇ НА ДІЛЯНЦІ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ОРГАНУ ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ

  • Вікторія ЗАЛОЖ,
  • Юрій МИХАЙЛЮК,
  • В’ячеслав ОВЧАРЕНКО

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v91i2.1412
Journal volume & issue
Vol. 91, no. 2

Abstract

Read online

У статті запропоновано методичний підхід щодо формування системи показників та критеріїв визначення стану протидії нелегальній міграції на ділянці відповідальності органу охорони державного кордону. За результатами аналізу міграційних процесів на державному кордоні зроблено висновок щодо збереження сталих підходів до організації зазначеної протиправної діяльності та можливості її відновлення після закінчення воєнних дій. Отриманий досвід, результати аналізу обстановки щодо стану нелегальної міграції у сучасних умовах та логічні висновки щодо подальшого розвитку подій у державі дають можливість виокремити зовнішні та внутрішні показники та критерії, параметри яких характеризують стан нелегальної міграції. За результатами експертного опитування та висновками щодо можливості різкого загострення обстановки щодо стану нелегальної міграції в сучасних умовах були синтезовані основні показники та критерії, які надають можливість оцінити реальний та прогнозований стан обстановки на конкретній ділянці державного кордону та формувати варіанти раціональної організації оперативно-службової діяльності. Експертним шляхом з урахуванням практики оперативно-службової діяльності та використанням відомого методичного апарату було розроблено варіант процесіограми нелегальної міграції, який надає змогу визначати ситуації розвитку подій та тривалість етапів реалізації правопорушень, а основні інформаційні ознаки складових етапів нелегальної міграції на ділянках державного кордону поза пунктами пропуску надають можливість своєчасно виявити чинний та передбачати черговий етап реалізації акту протиправної діяльності. Основними показниками, які характеризують ступінь загрози “нелегальна міграція”, визначено: кількість нелегальних мігрантів, час, необхідний для реалізації порушення державного кордону, рівень оснащення та екіпіровка правопорушників, наявність транспортних засобів підвищеної прохідності, сприяння (відсутність реагування на порушення) суміжної сторони, протяжність ділянки державного кордону, що використовується порушниками. З урахуванням отриманих даних розроблені формальні вирази критеріального апарату, які надають можливість сформувати можливі сценарії дій прикордонних підрозділів та відповідну модель організації заходів протидії загрозі, що розглядається.

Keywords