Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Feb 2023)

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО СИНТЕЗУ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ ТАКТИЧНОЇ ЛАНКИ УПРАВЛІННЯ ДЕСАНТНО-ШТУРМОВИХ ВІЙСЬК ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

  • Валентин ДІДИК

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v88i3.1284
Journal volume & issue
Vol. 88, no. 3

Abstract

Read online

Завдання щодо підвищення якості управління частинами та підрозділами при повномасштабному вторгненні російської федерації до нашої країни залишається доволі актуальним та потребує подальшого дослідження. Уже на практиці ще раз підтвердилось, що перевагу у бойових діях отримує той, у кого краще інформаційна обізнаність щодо стану та положення як своїх військ, так і противника. Для покращення управління частинами та підрозділами Десантно-штурмових військ Збройних Сил України пропонується розробка та використання автоматизованої системи тактичної ланки управління. За результатами дослідження наводяться методичні рекомендації щодо синтезу цієї системи. Особливістю запропонованого синтезу є використання в автоматизованій системі тактичної ланки управління інформаційно-аналітичної підсистеми з можливістю подальшого доопрацювання та впровадження штучного інтелекту. Ця система повинна забезпечити збирання, обробку та підготовку інформації, а також аналітичного матеріалу для прийняття відповідних управлінських рішень на застосування частин, підрозділів та мінімізацію негативного впливу з боку противника. Також використання системи дозволить реалізувати завдання щодо єдиного інформаційного середовища Збройних Сил України з використанням сервісно-орієнтованої архітектури. Це сприятиме організації розгортання та функціонування інформаційних систем оперативного (бойового) управління, зв’язку, розвідки та спостереження, а також інформаційних систем підтримки повсякденної діяльності в інтересах Десантно-штурмових військ Збройних Сил України. Методичні рекомендації включають розроблену схему методики синтезу структури автоматизованій системі тактичної ланки управління, яка поблочно описує етапи розробки автоматизованої системи. Проведено оцінку ефективності системи, що розробляється з використанням зазначеної методики. У результаті розрахунків практичної моделі автоматизованої системи встановлено, що її використання дозволить пришвидшити обробку інформації та прийняття рішення на застосування частин та підрозділів на чверть. Проведена робота створює передумови для подальших досліджень щодо покращення інтеграції автоматизованих систем Збройних Сил України до концепції мережецентричності, яка продовжує набувати розвитку в арміях світу.

Keywords