In Autumn 2020, DOAJ will be relaunching with a new website with updated functionality, improved search, and a simplified application form. More information is available on our blog. Our API is also changing.

Hide this message

Imaginant una història de la "teatralitat" o "teatrabilitat" del Decameró

Quaderns d'Italià. 2009;14(0):49-76 DOI 10.5565/rev/qdi.247

 

Journal Homepage

Journal Title: Quaderns d'Italià

ISSN: 1135-9730 (Print); 2014-8828 (Online)

Publisher: Swervei de publicacions

Society/Institution: Universitat Autònoma de Barcelona

LCC Subject Category: Language and Literature: Philology. Linguistics: Language. Linguistic theory. Comparative grammar | Language and Literature: French literature - Italian literature - Spanish literature - Portuguese literature

Country of publisher: Spain

Language of fulltext: English, Italian, Catalan

Full-text formats available: PDF

 

AUTHORS


Piermario Vescovo (Università Ca’ Foscari di Venezia)

EDITORIAL INFORMATION

Double blind peer review

Editorial Board

Instructions for authors

Time From Submission to Publication: 16 weeks

 

Abstract | Full Text

Partint del paper del Decameró com a repertori novel·lístic d'extraordinària fortuna -en primer lloc com a dipòsit de trames- en la fundació de la comèdia del segle XVI, ens enfrontem a un dels nusos essencials de la invenció de l'espai còmic del teatre a la italiana, on la vida domèstica i les accions quotidianes són explicades i no actuades a l'escenari pels personatges, per a una convenció fundacional que exclou la representació de l'interior. La comparació amb la tradició de mostrar la mateixa dimensió en els dibuixos i en les miniatures dels manuscrits i en les imatges dels llibres impresos intenta diluir algunes llegendes historiogràfiques sobre un "teatre medieval" inexistent, deduïdes o inventades de manera impròpia i imaginativa "mirant les figures". Això ens permet reflexionar breument també sobre algunes qüestions de mètode, en relació amb la història de les diferents disciplines que creuen els seus coneixements i experiència en aquest sentit.