Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (May 2024)

ПРОПОЗИЦІЇ З ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ТЕХНІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ В РАМКАХ ОБ’ЄДНАНОЇ ЛОГІСТИКИ СИЛ ОБОРОНИ

  • Сергій ШАФОРОСТ,
  • Сергій ГОЛОВНЯ,
  • Олег ЧИЖ

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v94i1.1588
Journal volume & issue
Vol. 94, no. 1

Abstract

Read online

У статті представлено порівняльний аналіз єдиної системи логістичного забезпечення Сил оборони України та системи технічного забезпечення Державної прикордонної служби України. Встановлено, що нормативна база з питань забезпечення діяльності Державної прикордонної служби України потребує удосконалення. З цією метою запропоновано затвердити та ввести в дію відомчими керівними документами доктринальну базу логістичного забезпечення Збройних Сил України. Це дозволить сформувати єдині вимоги у сфері забезпечення діяльності Держприкордонслужби у структурі сил оборони. Також встановлено, що чинна організаційно-штатна структура служб і підрозділів технічного забезпечення через певні об’єктивні причини не відповідає вимогам і викликам сьогодення. Для уніфікації з іншими складовими Сил оборони України запропоновано реорганізувати систему технічного забезпечення Державної прикордонної служби України. Реалізація цього вбачається відповідно до єдиної системи логістичного забезпечення, що затверджена доктриною “Об’єднана логістика”. Запропоновано сформувати такі рівні ієрархії, між якими розподілити повноваження: стратегічний, оперативний і тактичний. На кожному з них мають функціонувати ланки планувальних і виконавчих складових. Першими рекомендовано створити на усіх рівнях підрозділи логістики штабів. Запропоновано реорганізувати виконавчу складову системи технічного забезпечення через створення частин (підрозділів) технічного забезпечення на всіх рівнях ієрархії. При цьому ремонтні підрозділи зробити окремими, а не у штаті відділень технічного забезпечення. Запропоновано перелік завдань, які будуть виконуватись кожною ланкою системи. У такий спосіб сформовано пропозиції щодо структури системи технічного забезпечення Держприкордонслужби. Водночас питання формування організаційно-штатної структури кожної ланки, деталізація завдань у різних умовах обстановки потребують додаткового вивчення. Це забезпечить функціонування системи технічного забезпечення Держприкордонслужби у структурі об’єднаної логістики Сил оборони.

Keywords