Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Sep 2024)

РОЗРОБКА МЕТОДУ ВИБОРУ МОДЕЛІ 3D-ПРИНТЕРА ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ ДЕТАЛЕЙ ДЛЯ РЕМОНТУ І МОДЕРНІЗАЦІЇ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ В УМОВАХ БОЙОВИХ ДІЙ

  • Вячеслав БАЧИНСЬКИЙ,
  • Олександр ШКУРПІТ,
  • Олександр ГНАТЮК

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v95i2.1667
Journal volume & issue
Vol. 95, no. 2

Abstract

Read online

Протистояння України агресії рф стало поштовхом для потужного розвитку озброєння, і вже загальноприйнятним символом цієї війни вважаються безпілотні літальні апарати (далі – БпЛА) як тактичні й оперативні, так і розвідувальні та ударні. Саме цей чинник вносить свої коригування в технологію виготовлення дронів, і проявляється не тільки в удосконаленні комплектувальних деталей, а й відбивається на процесі виробництва корпусу літального апарата. У статті розглядається метод, який використовується для багатокритеріального вибору, що найбільш підходить для умов дослідного або дрібносерійного виробництва моделі 3D-принтера. Актуальність статті зумовлена необхідністю переходу ремонту БпЛА на нову технологічну платформу, яка базуватиметься, зокрема, на адитивних технологіях. Показано застосування методу для здійснення вибору відповідної моделі 3D-принтера в умовах відсутності статистичних даних щодо їх придатності до експлуатації в умовах дослідного або дрібносерійного виробництва. Наведено приклад оцінки технічних та експлуатаційних характеристик 3D-принтерів, а також проведено аналіз переваг серед популярних і поширених на сьогодні моделей 3D-принтерів. Впровадження адитивних технологій дає змогу наблизити виробництво до передової, що суттєво підвищить оперативність ремонту та відновлення БпЛА. Технічні характеристики принтерів, відображені в паспорті виробу. є об’єктивними, їх достовірність багато в чому гарантується виробником, проте слід пам’ятати і про суб’єктивну характеристику принтера – якість надрукованих 3D-моделей. Отримані розрахунки дозволили відповідно до вимог технічного завдання обирати необхідні принтери, які забезпечать потрібну якість.

Keywords