Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (May 2024)

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО УЧАСТІ МОБІЛЬНОГО ПРИКОРДОННОГО ЗАГОНУ У БОРОТЬБІ З ДИВЕРСІЙНО- РОЗВІДУВАЛЬНИМИ ГРУПАМИ ПРОТИВНИКА НА ДЕОКУПОВАНИХ ДІЛЯНКАХ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ

  • Дмитро КАРАСЬОВ,
  • Анатолій МИСИК

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v94i1.1562
Journal volume & issue
Vol. 94, no. 1

Abstract

Read online

Для участі в охороні та захисті відновлених ділянок державного кордону та деокупованих територій крім штатних прикордонних підрозділів, які безпосередньо здійснюють охорону та захист державного кордону активно залучаються резерви від інших органів охорони державного кордону та мобільні прикордонні загони Державної прикордонної служби України, яким під час виконання бойових та спеціальних завдань визначають окремі райони відповідальності та місця розташування. З урахуванням умов обстановки, що складається на деокупованих ділянках українсько-російського та українсько-білоруського державного кордону загрозою протягом тривалого часу буде залишатись активна діяльність диверсійно-розвідувальних груп противника. Головною метою диверсійно-розвідувальних груп противника буде дестабілізація соціально-політичної та економічної обстановки у прикордонні України. Це вимагає організованих і злагоджених дій прикордонних підрозділів та інших складових Сил безпеки та оборони України щодо боротьби з ними. У статті запропоновано підхід до визначення порядку спільних дій підрозділів різних відомств, які залучені до участі у стабілізаційній операції під час виконання завдань боротьби з диверсійно-розвідувальними групами противника. Послідовно проаналізовано завдання та можливі сценарії застосування диверсійно-розвідувальних груп противника, визначено загальний сценарій дій щодо боротьби з ними, основні завдання та умови їх виконання, запропоновано їх розподіл між підрозділами різних відомств Сил безпеки та оборони України та порядок виконання залежно від умов та наявної інформації про дії диверсійно-розвідувальних груп противника. Розроблено рекомендації щодо варіантів дій підрозділів мобільного прикордонного загону та підрозділів інших складових сектору безпеки та оборони України в різних умовах застосування диверсійно-розвідувальних груп.

Keywords