In Autumn 2020, DOAJ will be relaunching with a new website with updated functionality, improved search, and a simplified application form. More information is available on our blog. Our API is also changing.

Hide this message

Historic woodconstructions as products of international trade in building materials

Bulletin KNOB. 2015;:129-131 DOI 10.7480/knob.114.2015.3.1004

 

Journal Homepage

Journal Title: Bulletin KNOB

ISSN: 0166-0470 (Print); 2589-3343 (Online)

Publisher: TU Delft Open

Society/Institution: Koninklijke Nederlandse Oudheidkundige Bond

LCC Subject Category: Fine Arts: Architecture: Architectural drawing and design | History (General) and history of Europe

Country of publisher: Netherlands

Language of fulltext: Dutch

Full-text formats available: PDF

 

AUTHORS


Gabri van Tussenbroek (Universiteit van Amsterdam)

EDITORIAL INFORMATION

Peer review

Editorial Board

Instructions for authors

Time From Submission to Publication: 12 weeks

 

Abstract | Full Text

Met dit themanummer van het Bulletin knob wordt een aanzet gegeven om hout in historische gebouwen te beschouwen in relatie tot de internationale bouwmaterialenhandel, met het doel het onderzoek naar houtconstructies een nieuwe impuls te geven door deze binnen het theoretisch kader van internationale vraag- en aanbodmechanismes te beschouwen. De toepassing van hout was het resultaat van een complex samenspel van productie- en exploitatiemogelijkheden, behoeftes en handelspolitiek. Hoe gespecialiseerd en gedifferentieerd de markt was, blijkt uit archiefgegevens en dendrochronologisch onderzoek. In hoeverre een andere herkomst en aanvoer invloed hebben op de manier waarop in een importregio zoals Holland werd gebouwd, is een prikkelende vraag voor nader onderzoek.