Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Mar 2024)

МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ШТАТНОЇ СТРУКТУРИ ВІДДІЛУ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ ТИПУ “Б” ЩОДО ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ У ПУНКТАХ ПРОПУСКУ ДЛЯ АВТОМОБІЛЬНОГО СПОЛУЧЕННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

  • Сергій КМЕТЬ,
  • Віталій БУРНАТНИЙ

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v93i4.1501
Journal volume & issue
Vol. 93, no. 4

Abstract

Read online

Статтю присвячено вдосконаленню організаційно-штатної структури відділу прикордонної служби типу “Б” для ефективного виконання завдань в автомобільних пунктах пропуску в умовах воєнного стану шляхом проведення її аналізу, модернізації та повторного проєктування. Подано результат порівняльного аналізу теоретичних та наявних можливостей відділу прикордонної служби типу “Б”, які пов’язані цілями, функціями, структурою та ресурсами. На підставі аналізу властивостей організаційно-штатної структури та дефінітивного аналізу основних категорій показників визначено ефективність організаційно-штатної структури як співвідношення отриманих результатів діяльності і використаних для цього ресурсів, співвідношення між можливим використаними ресурсами та можливими результатами діяльності. Окреслено схему моделі формування організаційно-штатної структури відділу прикордонної служби для забезпечення прикордонної безпеки в автомобільних пунктах пропуску в умовах воєнного стану, що передбачає кількісне оцінювання ступеня відповідності організаційно-штатної структури цілям, завданням і функціям, які реалізуються в пунктах пропуску автомобільного сполучення в умовах воєнного стану в державі. Розкрито необхідність з’ясування відповідної методики, яка надасть можливість розробити практичні рекомендації щодо формування організаційно-штатної структури відділу прикордонної служби для виконання завдань у пунктах пропуску для автомобільного сполучення типу “Б” в умовах воєнного стану.

Keywords