Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (May 2024)

ВИКОРИСТАННЯ ОСКОЛКОВИХ ПРОТИПІХОТНИХ ВИБУХОВИХ ПРИСТРОЇВ НАПРАВЛЕНОЇ ДІЇ ЯК ОДИН ІЗ ЗАСОБІВ ПРОТИДІЇ БПЛА В УМОВАХ ОБМЕЖЕНИХ РЕСУРСІВ

  • Володимир КРИВЦУН,
  • В’ячеслав НАГАЧЕВСЬКИЙ,
  • Максим КАЛЕНИК,
  • Сергій ГОЛУШКО

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v94i1.1571
Journal volume & issue
Vol. 94, no. 1

Abstract

Read online

Результати аналізу досвіду російсько-української війни показали, що протистояння все більш нагадує війну дронів, де застосування безпілотної літальної авіації є визначальним для досягнення переваги на полі бою. З огляду на широкий розвиток безпілотної техніки на сьогодні не можливо уявити будь-який збройний конфлікт без використання безпілотних літальних апаратів різноманітного призначення та способів застосування. З розвитком безпілотної літальної авіації набуває особливої актуальності протидія цим засобам, адже відсоток нанесених втрат дронами у системі загального ураження сил та засобів противника невпинно зростає і деякі спеціалісти припускають, що з плином часу дрони стануть основною зброєю. На початковому етапі основними засобами протидії безпілотним літальним апаратам у Збройних Силах України були різноманітні засоби протиповітряної оборони через їхнє широке розповсюдження та відсутність досвіду боротьби з безпілотними літальними апаратами іншими способами та засобами. Звичайно основним методом протидії безпілотним літальним апаратам є його повноцінне ураження. Для цього необхідно створити зенітно-ракетні комплекси зі швидкісними гарматними стволами для створення високої щільності вогню під час стрільби по літальних апаратах. Проте такий метод не з дешевих і вимагає багато часу на створення та впровадження на практиці. Тому одним із напрямів виконання цього завдання в умовах матеріально-технічних і часових обмежень може стати використання осколкових протипіхотних вибухових пристроїв направленої дії, які здатні уражати безпілотні літальні апарати високошвидкісними уражальними елементами. У статті наведено результати теоретичних досліджень обґрунтування можливості застосування осколкових протипіхотних вибухових пристроїв направленої дії, проведена оцінка ефективності ураження повітряних цілей типу безпілотних літальних апаратів та аналіз конструктивних особливостей цих пристроїв, запропоновано підходи для визначення найбільш оптимального варіанта застосування інженерних боєприпасів зазначеного типу.

Keywords