Naukovij Vìsnik Nacìonalʹnogo Unìversitetu Bìoresursìv ì Prirodokoristuvannâ Ukraïni. Serìâ: Ekonomìka, Agrarnij Menedžment ta Bìznes (Oct 2016)

Основні екологічні наслідки оперативної програми інфраструкрури та навколишнього середовища на 2007–2013 роки (англ.мовою)

  • Й. Раковська,
  • Н. Дреєрська

Journal volume & issue
Vol. 0, no. 244

Abstract

Read online

Якість навколишнього середовища вважається одним із найважливіших суспільних благ, найголовнішим для здоров'я людини та її добробуту. Проте, дедалі більше інтенсивне економічне зростання й збільшення кількості населення надзвичайно забруднює довкілля і потребує вдосконалення заходів захисту. Політика зближення ЄС є одним із інструментів, який через оперативні програми підтримує держави-члени у захисті їх природного середовища. Оперативна програма розвитку інфраструктури та навколишнього середовища на 2007–2013 роки, проведена в Польщі, була найбільшою оперативною программою, реалізованою в ЄС. Таким чином, дослідження спрямоване на виявлення основних ефектів ОПІН, заснованих на якісних і кількісних показниках SIMIK. Екологічні проекти, спрямовані на підтримку широкого спектру заходів захисту і/або відновлення природного середовища, становили 57% від усіх контрактів, підписаних у межах ОПІН. Їх загальна вартість становила 24% від загальної вартості всіх проектів у межах ОПІН і 19% фінансування ЄС, що поглинається всіма одержувачами з цього джерела. Проекти проводилися різними видами одержувачів, що дозволило мати справу з багатьма аспектами екологічних проблем. Екологічні проекти проводилися в різних місцях у Польщі й значно відрізняються в плані їх загальної величини, величини спільного фінансування ЄС і частки співфінансування ЄС у загальній вартості, однак жодна з цих характеристик не визначає їх важливість. Уже можна спостерігати перші позитивні ефекти реалізації ОПІН 2007–2013, хоча потрібно більше часу, щоб перевірити увесь передбачуваний вплив цих інвестицій на природне середовище.