Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Jan 2024)

РЕКОМЕНДАЦІЇ ОРГАНАМ (ПІДРОЗДІЛАМ) ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ ЩОДО ПРОТИДІЇ ПРОТИПРАВНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ, ПОВ’ЯЗАНІЙ ІЗ НЕЗАКОННИМ ВИКОРИСТАННЯМ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ

  • Юрій МЕЛЬНИЧУК,
  • Володимир БАШТОВИЙ,
  • Віктор ЗАЛОЖ

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v92i3.1403
Journal volume & issue
Vol. 92, no. 3

Abstract

Read online

У статті за результатами аналізу обстановки, що останнім часом складається на державному кордоні, та досвіду оперативно-службової діяльності органів (підрозділів) охорони державного кордону зроблено висновок щодо активізації та розширення масштабів протиправної діяльності в прикордонному просторі з використанням різноманітних літальних апаратів. За результатами аналізу характеру і способів здійснення протиправної діяльності, структури каналів контрабандної діяльності, наркотрафіку тощо надано класифікацію літальних апаратів, що використовуються порушниками з метою здійснення протиправної діяльності, наведено технічні характеристики, можливості літальних апаратів та визначено можливу тактику дій порушників щодо їх використання. Зазначене зумовлює необхідність продовження та вдосконалення роботи органів (підрозділів) Державної прикордонної служби України щодо створення ефективної системи забезпечення національної безпеки на державному кордоні України з урахуванням способів вчинення протиправної діяльності, що постійно удосконалюються. Відповідно до набутого досвіду оперативно-службової діяльності органів та підрозділів охорони державного кордону Державної прикордонної служби України з протидії протиправній діяльності на державному кордоні запропоновано варіанти алгоритмів дій посадових осіб органу та підрозділу охорони державного кордону у разі виявлення літального апарата-порушника державного кордону (ознак його використання) та рекомендації з протидії протиправній діяльності, що пов’язана з їх використанням. Отримані результати мають на меті створення ефективної системи охорони державного кордону, запровадження нових та удосконалення наявних методів і способів протидії цим правопорушенням. Запровадження отриманих результатів у систему підготовки особового складу надасть змогу розширити знання щодо організації та проведення заходів з протидії протиправній діяльності на державному кордоні з використанням літальних апаратів.

Keywords