Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Feb 2020)

ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЩОДО ОЦІНКИ СПРОМОЖНОСТІ ПРИКОРДОННОГО ЗАГОНУ ВИКОНУВАТИ ЗАВДАННЯ З ВОГНЕВОГО ПРИКРИТТЯ В КОНТРОЛЬНИХ ПУНКТАХ В’ЇЗДУ-ВИЇЗДУ

  • Анатолій Федорчук,
  • Борис Олексієнко

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v80i2.199
Journal volume & issue
Vol. 80, no. 2

Abstract

Read online

В умовах особливого періоду прикордонні підрозділи повинні адекватно реагувати на загрози, що виникають на державному кордоні. Так оцінити (запропонувати) відповідний варіант застосування сил та засобів для виконання завдань в умовах особливого періоду можна за відповідними методиками, що ґрунтуються на показниках та критеріях оцінки ефективності застосування підрозділів та моделях за допомогою яких здійснюється оцінка ефективності. Так оцінити відповідний варіант застосування сил та засобів можна за відповідними моделями завчасно. Для цього можуть використовуватись теоретико-ігрові та ймовірнісні моделі, методи календарно-мережевого планування та ін. Але щоб ці моделі функціонували попередньо під кожне конкретне завдання необхідно розробити та сформувати систему показників та критеріїв оцінки ефективності застосування підрозділів прикордонного загону. Далі за допомогою розроблених та сформованих показників, критеріїв та відповідних моделей щодо оцінки ефективності застосування підрозділів прикордонного загону в умовах особливого періоду можливим є побудова загальної методики щодо вибору раціонального (кращого) варіанту застосування сил та засобів, зокрема і для виконання завдання з вогневого прикриття в контрольних пунктах в’їзду-виїзду. Відповідно, методичні аспекти послідовності дослідження щодо оцінки спроможності прикордонного загону виконувати завдання з вогневого прикриття в контрольних пунктах в’їзду/виїзду та які теоретичні положення розроблено при цьому будуть нагальними для кращого сприйняття даного дослідження. З цією метою, щоб краще охарактеризувати послідовність дослідження в роботі сформовано її загальну схему, де зазначено об’єкт дослідження і які протиріччя характерні даному процесу (завдання прикордонного загону в умовах особливого періоду); мету дослідження; предмет дослідження.; результати як наукові та практичні.

Keywords