Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Jul 2023)

ОБҐРУНТУВАННЯ НЕОБХІДНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ СИСТЕМ ЖИВЛЕННЯ ДВИГУНІВ НА БЕНЗОГАЗОВИХ СУМІШАХ ДЛЯ ЗРАЗКІВ АВТОМОБІЛЬНОЇ ТЕХНІКИ ОРГАНІВ ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ

  • Віктор ЧМИР,
  • Наталія ВИШНЕВСЬКА

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v90i1.1364
Journal volume & issue
Vol. 90, no. 1

Abstract

Read online

Автомобільна техніка (АТ) Державної прикордонної служби України (ДПСУ) є одним з головних споживачів нафтопродуктів. Для більшості АТ підрозділів охорони кордону традиційним моторним паливом є бензин. Збільшення кількості цієї АТ призводить до зростання споживання нафтопродуктів, незважаючи на вдосконалення конструкцій транспортних засобів щодо економічності використання палива. Тому в підрозділах охорони кордону йде напружений пошук альтернативної заміни традиційним моторним паливам. Аналіз наукової літератури з вирішення проблеми зменшення матеріальних витрат на експлуатацію АТ органів Держприкордонслужби, наявних науково-дослідних робіт і публікацій дозволяє зробити висновок, що дійсно існують об’єктивні невідповідності між практичними потребами щодо зменшення матеріальних витрат на експлуатацію АТ органами Держприкордонслужби та можливістю використовувати як пальне суміші рідкого палива та скрапленого природного газу (СПГ). З проведеного аналізу наявних на ринку України газобалонних систем живлення було встановлено, що для переобладнання автомобілів можна використовувати чотири газобалонних системи живлення, а саме ALEX (вітчизняного виробництва) та її аналогів закордонного виробництва: Tomasetto (італійського виробництва), STAG (польського виробництва) та Atiker (турецького виробництва). Для вибору кращої з них було проведено розрахунок техніко-економічної ефективності зразка за співвідношенням вартість / якість, яка оцінюється коефіцієнтом рівня їх співвідношення. За результатами проведених розрахунків дійшли до висновку, що переобладнання автомобільної техніки для роботи на СПГ потрібно здійснювати газобалонною системою живлення Tomasetto (виробництва Італії). Розрахунок техніко-економічного ефекту від застосування бензогазових сумішей як пального для АТ підрозділів прикордонного загону показав, що у разі використання замість рідкого палива СПГ запас ходу АТ збільшився на 81–96 % при повній одній заправці, а затрачені на встановлення газобалонних систем живлення матеріальні засоби повністю себе окуплять протягом 5–11 місяців. Отже, отримані наукові результати дозволяють вирішити чимало практичних питань щодо підвищення ефективності використання АТ органами Держприкордонслужби під час виконання оперативно-службових завдань з охорони і оборони державного кордону України.

Keywords