Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (May 2023)

МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ ВІРОГІДНОСТІ ТА НЕОБХІДНОЇ КІЛЬКОСТІ СИЛ І ЗАСОБІВ ПІДРОЗДІЛУ ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ПРОТИВНИКА В ЗАБЛОКОВАНОМУ РАЙОНІ

  • Олександр МАРТИНЮК,
  • Олександр БІНЬКОВСЬКИЙ,
  • Олександр МАРЧЕНКО

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v89i4.1313
Journal volume & issue
Vol. 89, no. 4

Abstract

Read online

Одним з основних завдань підрозділів Державної прикордонної служби України у складі сил оборони є участь у проведенні протидиверсійних заходів. Для ведення розвідувально-підривної діяльності у прикордонних районах противник постійно вдається до спроб закидання диверсійно-розвідувальних груп, які прагнуть завдати раптових ударів шляхом нальотів, засідок, пошкодження або знищення критично важливих цивільних і військових об’єктів, а у разі настання несприятливих умов надійно переховуються. Попри невеликі сили, що застосовуються, диверсійні формування за відповідної їх підготовки здатні завдати суттєвих втрат нашим військам і об’єктам інфраструктури держави. Тому успішні протидиверсійні операції є однією з умов забезпечення виконання завдань з відсічі збройної агресії росії проти України. У статті окреслено актуальність питання та необхідність наукового пошуку перспективних способів визначення спроможностей підрозділу охорони державного кордону та необхідної кількості сил і засобів для виявлення диверсійно-розвідувальних груп противника в районі проведення спеціальних (пошукових) дій. Авторами статті проведено дослідження, результати якого подано у вигляді розробки відповідної методики, яка полягає у визначенні вірогідності й необхідної кількості сил і засобів для гарантованого виявлення диверсійно-розвідувальної групи противника під час проведення підрозділом охорони державного кордону спеціальних дій з пошуку в заблокованому районі. Ця методика передбачає визначення таких показників, як: вірогідність виявлення диверсійно-розвідувальної групи противника запланованим складом сил і засобів під час проведення пошуку в заблокованому районі; необхідна кількість сил і засобів для виявлення в ньому противника з необхідною вірогідністю. Визначення зазначених показників створює наукове підґрунтя для аргументації правильності прийняття управлінського рішення начальником підрозділу охорони державного кордону.

Keywords