Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Oct 2023)

УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИКИ ТАКТИКО-СПЕЦІАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ У СИСТЕМІ КОМПЛЕКСУ ТАКТИКО- СПЕЦІАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ ПІДРОЗДІЛІВ ШВИДКОГО РЕАГУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

  • Олександр ГОРБАЧОВ,
  • Михайло ЯНКОВ,
  • Аліна ЗАСЯДЬКО

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v91i2.1402
Journal volume & issue
Vol. 91, no. 2

Abstract

Read online

У статті розглядається методика динамічних тактико-спеціальних занять у системі комплексу тактико-спеціальних дисциплін: тактико-вогневої і тактико-спеціальної підготовки (далі – ТСП, ТВП) у професійній підготовці підрозділів швидкого реагування Державної прикордонної служби України (далі – ДПСУ). Окреслено пропозиції змін щодо вдосконалення професійної підготовки особового складу підрозділів швидкого реагування ДПСУ на основі аналізу результатів їх застосування у бойових діях щодо стримування агресії російської федерації до України, де особовий склад ДПСУ постійно виконує поставлені бойові завдання. Праналізовано упровадження Стратегії та Програм розвитку підрозділів швидкого реагування ДПСУ щодо їх реорганізації та переорієнтування на стандарти підрозділів спеціального призначення США та Європейського Союзу. На основі аналізу бойового досвіду застосування підрозділів швидкого реагування виявлено, що особовий склад потребує більш динамічного навчання дій у складі дрібних груп: пересування на місцевості, подолання природних і штучних перешкод, підтримка і прикриття вогнем один одного, ведення ефективного вогню на випередження у разі раптової зустрічі з противником тощо. У підсумках статті підкреслено важливість удосконалення професійної підготовки підрозділів швидкого реагування як провідного спеціального підрозділу ДПСУ у забезпеченні безпеки кордонів України. Зазначено, що успіх виконання завдань, покладених на підрозділи швидкого реагування, буде залежати від підготовленості структурних підрозділів, а для вирішення особливо небезпечних завдань необхідний високий рівень підготовленості, що дозволить реалізовувати завдання, які покладаються на них законодавством. З урахуванням цього у межах професійної підготовки до оперативно-службової і бойової діяльності запропоновано один із варіантів динамічного тактико-спеціального навчання в комплексі тактико-спеціальних дисциплін, який визначається комплексним підходом у підготовці з різних дисциплін одночасно і включає не лише вітчизняний досвід, а й міжнародний, за новими стандартами в системі безпеки, набутий в країнах ЄС та США. Підготовка особового складу підрозділів швидкого реагування ДПСУ до здійснення спеціальних заходів потребує постійного розвитку її методології, а вдосконалення організаційно-правових засад значною мірою сприятиме створенню необхідних передумов для підвищення ефективності як підготовки, так і функціонування таких підрозділів. Ця система підготовки не є остаточною та потребує постійного вдосконалення відповідно до загроз, які виникають останнім часом у світі.

Keywords