Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (May 2024)

ОСОБЛИВОСТІ БОРОТЬБИ З НЕЗАКОННИМИ ЗБРОЙНИМИ ФОРМУВАННЯМИ ТА ДИВЕРСІЙНО-РОЗВІДУВАЛЬНИМИ СИЛАМИ ПРОТИВНИКА НА ЗВІЛЬНЕНИХ ТЕРИТОРІЯХ

  • Ігор ЧЕПКИЙ

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v94i1.1621
Journal volume & issue
Vol. 94, no. 1

Abstract

Read online

З огляду на досвід світових збройних конфліктів, досвід Сил оборони, які здійснюють відсіч збройній агресії з боку росії, результатів інформаційно-аналітичної діяльності здійснено прогноз розвитку тактики дій незаконних збройних формувань, диверсійно-розвідувальних сил противника на деокупованих територіях. Під час дослідження взято до уваги специфічні особливості регіонів України, звільнених від російської окупації, а це ідеологія місцевого населення, яке не завжди підтримує політику чинного керівництва держави, вплив російської пропаганди на громадян, які не мали чіткої політичної позиції тощо. Серед усіх інших областей, які зазнали найбільш негативного впливу від російської окупації, автор виділив саме Донецький та Луганський регіони. На складність відновлення правового режиму після звільнення цих областей у ході проведення стабілізаційної операції вплинуть такі чинники: за час окупації агресивна політика росії достатньо негативно вже вплинула на свідомість певних верств населення; наявність на цих територіях великої кількості проросійськи налаштованих громадян; усупереч міжнародним нормам закону “визнання” регіону частиною російської федерації, що закріплено в її конституції. Але найбільш істотно на активність розвитку і діяльності незаконних збройних формувань вплине той факт, що окупація Донецької та Луганської областей у 2014 році відбувалась за суттєвої підтримки місцевого населення. Під час дослідження було визначено фактори, які можуть вплинути на тактику дій підрозділів охорони державного кордону під час проведення заходів з виявлення та ліквідації груп незаконних збройних формувань на звільнених територіях, відповідно вони вплинуть і на тактику дій незаконних збройних формувань та диверсійно-розвідувальних сил противника; визначені основні чинники, що будуть впливати на формування обстановки в прикордонних районах. У статті описано певні рекомендації щодо застосування прикордонних підрозділів для забезпечення недоторканності державного кордону України та протидії протиправній діяльності в контрольованих прикордонних районах. Для досягнення мети у дослідженні використані методи: порівняльний аналіз, аналогія, систематизація – для аналізу завдань і тактики дій незаконних збройних формувань; структурно-логічні методи моделювання – для дослідженні тактики дій прикордонних підрозділів під час участі у заходах з виявлення та припинення діяльності незаконних збройних формувань.

Keywords