Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія (Dec 2023)

Діяльність українських громадських організацій Дрогобиччини в умовах відродження української державності (1918–1919): за матеріалами газети «Дрогобицький Листок»

  • Микола Галів,
  • Тарас Батюк,
  • Дмитро Шикітка

DOI
https://doi.org/10.31652/2411-2143-2023-46-86-93
Journal volume & issue
no. 46

Abstract

Read online

Мета – на основі аналізу матеріалів газети «Дрогобицький Листок» розкрити діяльність громадських організацій Дрогобиччини у листопаді 1919 – травні 1919 рр. Методологія дослідження спирається на принципи історизму, системності, об’єктивності, а також на фронтально-еврестичний метод опрацювання пресових видань і методи внутрішньої критики історичних джерел. Наукова новизна полягає у тому, що вперше розкрито громадське життя українського населення Дрогобицького повіту Західно-Української Народної Республіки. Висновки. Газета «Дрогобицький Листок» містить багату, подекуди унікальну інформацію про події на Дрогобиччині в роки будівництва української державності. Саме з неї дізнаємося про діяльність громадських організацій: «Просвіта», «Сільський Господар», «Жіноча Громада», «Товариство опіки над українським жовніром», «Загально-Заводовий Робітничий Союз» та ін. Ці українські організації підтримували державні органи влади, з якими тісно співпрацювали. Чільні діячі українських громадських організацій (Г. Кузів, В. Дидинський, Р. Скібінський, І. Ліщинський та ін.) входили до складу органів влади різного рівня. Тож спостерігалася певна синергія у діяльності українських властей і громадськості, що зумовлювалося, з одного боку, потребою влади обіпертися на українську громадськість (особливо у Дрогобичі і Бориславі, значний відсоток населення яких складали поляки та євреї), з іншого – природнім процесом залучення активних кадрів з громадських організацій до владних установ, особливо на початковому етапі державного будівництва. На жаль, у газеті «Дрогобицький Листок» не має інформації щодо інших громадських організацій повіту, про існування яких дізнаємося з інших джерел (наприклад, про осередок Товариства «Взаїмна поміч галицьких і буковинських учителів»).

Keywords