Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки (Oct 2023)

ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ НОРМАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОВЕДЕННЯ ВИПРОБУВАНЬ БЕЗПІЛОТНИХ АВІАЦІЙНИХ КОМПЛЕКСІВ НА ВПЛИВ ЗОВНІШНІХ ФАКТОРІВ

  • Юрій КАМАК,
  • Наталія ПАНТЄЛЄЄВА,
  • Мирослава ХУТОРНА,
  • Олег ЧЕРЕДНІКОВ,
  • Олександр АНДРІЄНКО

DOI
https://doi.org/10.32453/3.v91i2.1378
Journal volume & issue
Vol. 91, no. 2

Abstract

Read online

У статті обґрунтовано важливість забезпечення якості льотно-технічного обмундирування з огляду на прогрес авіаційної техніки, появу нових більш складних та інноваційно технологічних конструктивних рішень, необхідність виконання польотів в екстремальних метеоумовах, агресивному середовищі (радіоактивному, біологічному, хімічному) та в умовах ведення бойового вогню. Узагальнено наукове підґрунтя для здійснення випробувань льотно-технічного обмундирування, вивчено зарубіжний досвід застосування різних методологій випробувань щодо оцінювання якості льотно-технічного обмундирування за критеріями надійності, ефективності і безпековості з наведенням конкретних прикладів. Акцентовано на стандартизації методів випробувань ЄС і НАТО. Охарактеризовано вітчизняну практику випробувань льотно-технічного обмундирування, що проводились у 2020–2021 рр. на базі Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки з метою перевірки основних технічних, фізіологогігієнічних, ергономічних, експлуатаційних характеристик і показників якості дослідних зразків льотно-технічного обмундирування в умовах, максимально наближених до реальної експлуатації. Розкрито особливості змісту методичного забезпечення випробувань. Визначено відмінності найбільш поширених методологічних підходів до випробувань дослідних зразків льотно-технічного обмундирування. Запропоновано структурно-функціональну модель механізму реалізації методології випробування якості льотно-технічного обмундирування, яка охоплює мету, об’єкт, суб’єктів, підсистему забезпечення і функціональну підсистему, відображає процес випробувань та його принципи. Основною структурною складовою запропонованої моделі механізму є підсистема, що реалізує методологію випробувань дослідних зразків льотно-технічного обмундирування. За рахунок системного, композиційного і поетапного підходів такий механізм забезпечує безперервність розвитку методології випробувань шляхом адаптивної гнучкості до видів випробувань і застосування найраціональніших методик і засобів. Подальші дослідження будуть присвячені імплементації стандартів ЄС і НАТО щодо випробування якості льотно-технічного обмундирування.

Keywords